HTML

János atya blogja

Linkblog

Kapcsolat

Jelen blogon megfogalmazott gondolatok nem feltétlenül tükrözik a Római Katolikus Anyaszentegyház hivatalos álláspontját.

Villámlevél János atyának

Végtelen borzalom – végtelen kegyelem!

2011.05.24. 11:12 :: János Atya

Vasárnap dráma a gyóntatófülkében. Tíz év után tett le L. egy irtózatos terhet. Öt éve, hogy Krisztust befogadta az életébe, öt éve jár be hozzánk, jópárszor gyóntattam, de mindig csak kisebb vétkekkel. Tegnap előtt viszont (végre!) megnyílt egy tíz éves titok kapuja: 2001. májusában elvetette kéthónapos magzatát. Akkor még fiatal lány volt. Úgy érezte, nem áll készen a gyermekáldásra, sem a lelkiek, sem a „piszkos anyagiak” terén. (És ugyebár azt az áldást, aminek a fogadására az ember nincs felkészülve, röviden csak úgy hívjuk, hogy átok…) Úgy gondolta, ez a felelősségteljes cselekedet. Anyukája – vallástalan család, ugye – teljes mellszélességgel támogatta, és „jelentős szerepe volt benne, hogy ez megtörtént”. Vallomásokat nem szoktam félbeszakítani, főleg ilyen nehezeket, de itt már ciccegtem egy kicsit, ne tessék már másra hárítani a felelősséget. Az egyetlen mentség L. számára, ami egyébként „éppen elég”: nem tudta, mit cselekszik. Ha tudta volna, nem tette volna. Persze ezt a végére hagytam, általában nem adom olcsón a megkönnyebbülést: minél nehezebben kapja meg valaki a feloldozást, annál jobban megbecsüli majd, és annál inkább „beég” a lecke. Persze L. esetében a bűnismétlés veszélye egyáltalán nem áll fent, harminc éves elmúlt, és most már nagyon szeretne gyereket…

Budai Ilona balladájának említését inkább megálltam ezen a ponton, de L. kétségbeesett kérdésére, hogy lehet, hogy a két dolog között összefüggés van, mármint „amikor jött volna, nem kellett, most már mit akar”, őszintén csak annyit tudtam válaszolni, hogy meglátjuk, ezután, hogy végre bűnbánatot tartottál, így öt évvel megkeresztelkedésed után – öt évig bűn terhével a lelkeden voltál rendszeres vasárnapi szentáldozó…

Igen, igen, bánja ő ezt már nagyon régen, de még eddig nem tudott vele bejönni a templomba. Kint hagyta a küszöb előtt. Nem merte Isten bocsánatát remélni. Úgy érezte, „nem méltó rá”. (És visszakanyarodhatunk az előző bejegyzéshez, hogy tudni kell, ki vagy, hogy megvan a saját helyed Isten országában, amit rajtad kívül senki nem tölthet be, hogy Istentől való vagy, és hogy az ő kegyelmének ezért nincsen határa. De erről még tervezek később többet írni később, olyan biztosíték-kicsapósat.) És jön a panaszáradat. De menjünk csak szépen sorban:

„Meggyilkoltattam a saját gyerekemet, ez olyan felfoghatatlan” – nem igaz, bár ezért hőnszeretett Egyházunk felszögelne a templom kapujára, de az abortusz nem gyilkosság. „De akkor nem bűn?” Már hogyne lenne bűn, halálos bűn! De nem gyilkosság. Valami más történik ott, az élet lehetősége, ígérete vész el egy lélek számára. Érzem, ahogy csúszik a kő a szívről, ilyenkor mindig érzem, de jön az okvetetlenkedés, hogy akkor így a tízparancsolat meg úgy, hogy most akkor ez nem meríti ki a "Ne ölj!" parancs megszegését? Mondom nem érdekel engem a tízparancsolat :), most akkor joghézagokat keresünk, hogy Isten és ember ellen véthessünk, vagy törekszünk a jóra? A tízparancsolatot én meghagyom az izraelita hittestvéreknek, nekünk keresztényeknek Krisztus urunk egyetlen törvényt hagyott: Szeretet. Te ez ellen vétkeztél, tudod, érzed, ezért hurcoltad ennyi éven át. És ha egyszer valakit becsaptál, bízott benned és te bántottad, utána nehezebben bízik meg újra. Ezért lehet, hogy nem jön most az a gyerek. De az, hogy végre betaláltál a gyóntatószékre, azt jelzi, hogy a legnehezebb megtörtént: önmagadnak megbocsátottál. És ha Isten is megbocsát, lehet, hogy az az „angyalka” is megenyhül, és ad még egy lehetőséget, hogy az édesanyja legyél.

Másrészt, feltételezve, hogy János atya zöldeket beszél, és az abortusz éppolyan gyilkosság, mint egy ma született csecsemő felaprítása: nézzük, tulajdonképpen mi is a gyilkosság, és minden jóvátehetetlensége mellett mégis miért nyerünk még ilyenkor is feloldozást?

Az ember egy lélek, aki egy testben él a földön, ez a test lényének része, a lélek öntudata kiterjed rá.

Ha én pofon váglak téged, akkor a testedet bántottam, vagy a lelkedet? „A testemet.” Miért, a testednek fáj? A tested érzi a fájdalmat? Nem, kedves gyermekem, a tested egy darab anyag, egy csomó molekula, nincs öntudata, nem érez semmit. Tárgy. A lelked az, ami érzi a fájdalmat. És most jön a salto mortale: ha leszúrlak egy bazi nagy karddal, akkor a lelkedet öltem meg, vagy a testedet?...

Hm. Jó kérdés. A lelket nem lehet megölni, mert az halhatatlan. A testet szintén nem lehet megölni, mert tárgy, tárgyat lehet elpusztítani, de megölni nem. Akkor most mi is történt tulajdonképpen? Persze itt a földön nehéz felfogni, hogy tulajdonképpen nincs is halál, de „odafentről” nézve ez tulajdonképpen így van. A problémák nem odafent vannak, hanem itt „lent”, a kettősség világában, ahol örülünk és bánkódunk, nevetünk és sírunk, születünk és meghalunk. Ezért nem szabad egymást öldösni. Mert idelent tétje van.

Kedves L., én meg fogok emlékezni rólad egy imában – meg egy blogbejegyzésben, de ez utóbbit nem említettem neki… :) – és ne tessék csodálkozni, hogy most sincs se penitencia, se fejmosás, se semmi. Nálam soha nincs. Megkaptad te azt már önmagadtól.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://janosatya.blog.hu/api/trackback/id/tr722928350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elbunda 2011.05.25. 19:13:32

Ennyire korrekt papot..nem..embert én még nem nagyon láttam.Remek a blog,tudja meg ön a papok példaképe kéne hogy legyen,ennyire tisztán látni a dolgokat nagyon nagy érdem :) Csak így tovább,lett egy rendszeres látogatója :D

János Atya 2011.05.26. 11:49:22

Az első komment a blogomban... :) Örülök a kedvező indulásnak! Azért hadd tegyem hozzá a hozzászóláshoz, számos olyan pap van, akit én is tisztelek, akár példaképként is, hogy nagyon triviális példát adjak, néhai II. János Pál szentatyánk (valószínűleg én nem is mentem volna papnak, ha ő nincs), de rendtársaim között is van, bár jó sokat vitázunk - róla még tervezek írni.

Tendue 2013.02.15. 12:22:05

Kedves János atya!

Nagyon megbecsült püspök vagy ,aki szeret és akit szeretnek.
Sokat dolgozol , figyelsz embertársaidra, sorsukat szíveden viseled.
Pedig élvezhetnéd a szelíd estéket, frissítő hajnalokat, az életadó csermelyek könnyedén fecsegő csobogását.
Felöltöd halotti és díszes ruháid, de csak egyetlen nappal és egyetlen éjszaka mozdulatlanságával és némaságával adózol az elmúlásnak.
Másnap aztán megtisztultan kelsz új életre, hogy megújult szívvel vezessed néped tovább.
Sok ember példaképe vagy!! Kívánom, hogy minél többen megismerjenek !

Tendue 2013.02.21. 12:08:09

Ki hagyhatná figyelmen kívül és nézhetné közönyösen, hogy aki elhagyja, elküldi és másokkal tápláltatja szülöttjét, elvágja vagy legalábbis megygyengíti és meglazítja a szeretetnek a szülőket és a gyeremekeket összekapcsoló szoros, természet adta leki kötelékeit?
Mert mikor a gyermeket idegenbe adják és elküldik szemük elől, lassanként fokozatosan meggyengül a forró anyai szeretet jól ismert ereje is,a nyugtalan, aggodalmas szívdobogása elcsitul, s éppúgy elfeledkezik a dajkára bízott gyermekről, mintha a halál ragadta volna el. A gyermek azután vágyik , azt szereti , s egyedül ahhoz ragszkodik ,aki táplálja. Így hát mint a kitett gyermekenél lenni szokott, semmi érzés nem köti szülőanyjához.
Nem vágyódik utána :(
S minthogy teljesen elmosódik a velük született ragyszkodás legkisebb nyoma is, ha az így nevelődött gyerekek azt hiszik magukról, hogy szeretik apjukat és anyjukat , mindez legnagyobbrészt nem természetes szeretet, hanem a vérségi köteléktől független, észokokon alapuló ragaszkodás....???????

Mióta az Utam járom ( volt keskeny-meredek-széles..) tudom ,hogy Valaki gondoskodik rólam-(Rólunk.) Nem bánom a múltam. Érzékenyebbé tett és kaptam helyette sok jót.
Minden Ajándék. Bár iszonyú sok az adósságom-mégis szeretnék az Út végére jutni, hogy megköszönjem határtalan jóságát.
Megtanított szeretni, lehajolt hozzám, felemelt és nem ejtett el!.
Mindennap megszólítom bátran, imádkozom és velem marad.
_Most is!
süti beállítások módosítása