HTML

János atya blogja

Linkblog

Kapcsolat

Jelen blogon megfogalmazott gondolatok nem feltétlenül tükrözik a Római Katolikus Anyaszentegyház hivatalos álláspontját.

Villámlevél János atyának

Alpha...

2011.04.25. 08:41 :: János Atya

Örök dicsőség a mi urunk Jézus Krisztusnak feltámadása másnapján!

 

Nem szándékosan kezdem ezt a blogot húsvét hétfőjén, csak így jött ki. Jó egy hete szántam rá magam a blognyitásra, s gondoltam, akkor már megvárom a feltámadás napját, előtte még a nagyhetet „végigimádkozom” – aztán tegnap persze nem jutott időm holmi blogolásra, a húsvét hétvégéje „főszezon” a templomi munkában; egy évben egyszer ilyenkor az is „keresztény” lesz hirtelen, aki egyébként nem gyakorolja a hitét, ami tulajdonképpen nem rossz kezdet. Az ember eltűnődik, vajon a régiség papjai hogy bírták a tempót, amikor még minden egyes lélek aktív híve volt az Egyháznak – nem is beszélve az egyházszakadás előtti időkről, amikor aztán meg tényleg!

A mai nap már egy kicsit nyugisabb lesz, mára csak tíz temetésem van…

 – egy kis plébániai fekete humor, gyakran kérdezzük így egymástól a paptestvérekkel, hogy a másik mennyire elfoglalt: hány temetésed van ma / a héten?, avagy a közérzetre is irányulhat a kérdés, ezt intuitíve kell eldönteni.

 

Sok tétovázás előzte meg ennek a blognak az indulását. Konkrétan három és fél év halogatás, töprengés, imádkozás, tépelődés. Itt ugyanis nem szabvány atya szabvány blogja készül. Olvastam ilyet – több szó volt benne kajáról és piáról(!), mint a hitéletről. Lássuk be, a paptestvérek nagy része elég közönyös, futószalagon keresztel, temet, celebrál és gyóntat (utóbbi a legnagyobb hiba szerintem, a gyónásra és gyóntatásra különösen nagy hangsúlyt szeretnék fektetni ebben a blogban, remélem, sikerül), mivel a hívek nagy része is futószalagon „hisz”, rutinszerűen, valódi lelki átélés nélkül. Lásd a nagypénteki-húsvéti keresztényeket, vagy a templombújó nyanyákat (már elnézést!), akik azért vannak hozzácementelődve a padhoz, mert nem találják Istent a szívükben. (Mert nem is keresik, ha keresnék, persze hogy egyből meglenne.) Én rettegett gyóntató vagyok, s igehirdetéskor is csak az Egyházra telepedett hadd ne mondjam, milyen nyomás tesz rám szájkosarat bizonyos ügyekben, no meg az a fránya káté, Egyházunk rengeteg központilag hirdetett okossága, aminek nyoma sincs a Szentírásban, de azért kapcsolt áru, ha katolikusnak születtünk.

S részben pont ez a korlát az, amit szeretnék áthágni ezen a blogon. Beazonosíthatatlan mivoltommal élve, akár a kiátkozás terhe melletti „eretnekségeknek” is hangot adhatok itt – persze semmi olyan nem jöhet szóba, ami Isten igéjével, Jézus Krisztus kinyilatkoztatásával összeegyeztethetetlen. Úgy találtam azonban, már annakidején a papneveldében, hogy az Egyház bizonyos álláspontjai nem összeegyeztethetőek azzal a bizonyos kinyilatkoztatással. A nézeteltérés először csak abban nyilatkozott meg, hogy megállapították, „nagyon szabadszájúan értelmezem” az Evangéliumokat, később egyre csúnyábban néztek rám bizonyos kérdések feszegetésekor, s végül rájöttem, vagy villámgyorsan „új pályát” keresek magamnak – bár új hivatást találni nem tudom, hogyan lenne lehetséges – vagy megtanulok disztingválni, hogy hol, mikor, kinek, milyen keretek között mit szabad és mit nem.

Ez a blog lesz a legtágasabb kerete „szabados” gondolkodásomnak, itt fogom leírni azokat a gondolatokat is, melyeket igehirdetéskor nagy ívben ki kell kerülnöm. Ha kell, túlmegyünk az intézményes katolicizmus keretein, elnyúlunk egészen Indiába a buddhizmusig, visszanyúlunk az ősmagyar hitvilágig, de mindezt úgy, hogy közben száz százalék keresztények maradunk. (A kereszténység és más vallások viszonyáról szóló gondolataimnak külön írásban szánok majd helyet.)

 

A másik óriási kérdés, az, ami miatt igazából évekig halogattam a blog elindítását, az a gyóntatás kérdése. Helyes-e, ha név nélkül, minden fajta azonosításra (akár csak tág azonosításra) alkalmas részlet közlése nélkül írok arról, hogy mi hangzik el ott bent, a kicsi sötét fülkében, vagy akár egy tágasabb, napfényben fürdő dolgozószobában, de négyszemközt, a keresztény hívő és pap közötti szent bizalom alapján állva? Mindezt úgy, hogy az illetőtől nem is kérem beleegyezését? Vagy kérjem? Az a gond, hogy akkor ahány ember esetéről írok, mindegyik tudni fogja, hogy ki írja ezt a blogot. S amit kettőnél többen tudnak, már nem titok, azt már bárki megtudhatja. Ez ügyben hosszas konzultációt folytattam egyetlen igazi felettesemmel, azzal, akinek a szavára feltétel nélkül hajlok, s idénre végre dűlőre jutottunk. Lesznek gyóntatások. Hogy az erkölcsi dilemmát hogyan sikerült feloldanunk, ez a kettőnk titka marad. De nála nincsen lehetetlen.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://janosatya.blog.hu/api/trackback/id/tr812853421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elbunda 2011.05.25. 19:30:47

Elég nagy teher lehet így ténykedni,fél-negyedigazságokat közölni csak a hallgatósággal a pulpitusról, nehogy megsértse a ma hivatalos álláspontot.Mi motiválja arra,hogy papként működjön ennek ellenére? Azért lassú víz partot mos elven,kicsit azért ültet újnak ható gondolatokat a hívek elméjébe,nem? Megnéznék egy misét öntől ! Kicsit újságíró hangulatúak lettek ezek a kérdések :D de tényleg érdekel.

János Atya 2011.05.26. 11:53:00

Én nem közlök negyedigazságokat, legalábbis szándékosan nem; azt az igazságot, amelyet Jézus Krisztustól kaptunk közel 2000 éve, a maga teljességében próbálom továbbítani, a mai kor gondolkodásához és fogalomkészletéhez igazítva. Ami ezen túl van, s amiről inkább hallgatok, az saját személyes értelmezésem, viszonyulásom ehhez az igazsághoz, a gondolatok, amelyeket önkéntelenül ébresztett bennem, egyeseket már gyerekkoromban, de sokat csak azután, hogy a papi szolgálatot megkezdtem.
Hogy a történet másik fele, tehát az örömhír "hivatalos" értelmezése hogy hangzik, ezt általában kikerülöm, legalábbis azokat a részeket, önmagam felé részrehajló módon, amelyekkel én nem értek egyet.

Tendue 2013.02.19. 22:37:45

Életében, mikor meglátta a szegénységet....
Fájdalmat érzett emiatt
Feltámadt benne valamiféle felelősség....
Mikor először adott , kalapált a szíve...aztán megindult...
Olyan utcákon át,amilyeneken a gazdagok sose járnak.....
Olyan házak közt, ahol embereknek még lakniuk sem volna szabad...
Piszok és bűz ,szemét és sötétség.....sokan nem értik miért megy...
Tudod amikor ilyen házakból elindul haza az emberek hálásak és lehet, hogy sírnak homlokukat falnak támasztva....
Magától értedődő természetességgel lép be viskókba nem zavarja a szegénység, a Koldus félős rettenete, a gyerekek tátott szájú ijedtsége...belép és azonnal beszélni , énekelni kezd ,gitárján játszani. Ismeri a hitetlenség sötétjét is....
Később felidézi mit mondott és hogyan. Felidézi azt az érzést amikor az embert boldogan átöleli egy csomó ( félárva) kisgyermek...
Vagyonát nem gyarapítja, hanem elosztja. Igen sok szegényt ismert meg....végül.. nem fél közéjük tartozni.
Nappal dolgozik, aztán végigjárja kedves szegényeit. Este pedig tanul ,gyertyát gyújt Hallgatja a Lényeget. A minden dolgok lényegét: Istent! Aki Atya. Szerető atya.....
Aztán gyönyörködve olvassa a Könyvek Könyvét, ahol minden a Fiúról szól, a Názáreti jézusról, az Atya Egyszülött Fiáról....és ujjong a Szeretet a lelkén....
Amikor a Püspökatya először mondta ki a Kenyérre és a Borra:
Ez az én testem....Ez az én vérem....egyetlen pillanat alatt megérti, hogy Ő egész életében sok mindent akart tudni....most pedig megkapta ajándékba: A MINDENT......De csak azért, hogy kiossza.....
Éredemes nem megnézni egy miséjét, hanem meghallgatni ,mert egyenesen a szívekre talál. :)
süti beállítások módosítása